Negocjacje ONZ nt. finansowania rozwoju - stanowisko organizacji pozarządowych

03.02.2015

Czy pamiętacie, skąd wzięło się słynne zobowiązanie o przeznaczaniu przez kraje wysokorozwinięte 0,7 % DNB na pomoc rozwojową? To Porozumienie z Monterrey, wynegocjowane na Międzynarodowej Konferencji nt. Finansowania Rozwoju (International Conference on Financing for Development - FfD), która odbyła się w 2002 r. w Meksyku. Sześć lat później odbyła się kolejna - w Doha, w Katarze. Przyniosła ona, w ocenie NGO, mieszane rezultaty. W lipcu 2015 odbędzie się następna - w Addis Abebie w Etiopii. Na konferencjach tych rozmawia się nie tylko o pomocy rozwojowej (ODA), ale też o handlu, bezpośrednich inwestycjach zagranicznych, mobilizacji środków publicznych, zadłużeniu i innych tematach związanych z finansowaniem rozwoju.

Nadchodząca konferencja będzie niezwykle ważna w kontekście porozumienia i zobowiązań na temat sposobów finansowania Celów Zrównoważonego Rozwoju i agendy rozwojowej ONZ post-2015.

Wiodące organizacje pozarządowe zajmujące się finansowaniem rozwoju, w tym EURODAD, przygotowały stanowisko dotyczące negocjacji nt. finansowania rozwoju, które odbywają się na forum ONZ w przygotowaniu do konferencji. Pod stanowiskiem podpisało się ponad 140 organizacji pozarządowych z całego świata.

Streszczenie stanowiska (w języku polskim)

Pełen dokument (w języku angielskim)

Więcej informacji: